Η Ιστορία του Μουσείου


Η ιστορία του Μουσείου έχει αφετηρία το 1858. Όλα ξεκίνησαν με τη δωρεά των συλλογών της Φυσιογραφικής Εταιρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτές οι συλλογές παγίωσαν την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων ετών, και παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, οι συλλογές του Μουσείου αυξήθηκαν σημαντικά, χάρη στις πολλές δωρεές, τις αγορές αλλά και τη συλλογή υλικού κατά τη διάρκεια επιστημονικών αποστολών στην Ελλάδα.

Ήδη κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών της ιστορίας του Μουσείου, το ινστιτούτο ήταν χωρισμένο σε μικρότερους, περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητους τομείς.

 

Καθένας από τους πέντε τομείς είχε στην ευθύνη του μία από τις συλλογές: την βοτανική, τη συλλογή ορυκτών, την παλαιοντολογική, την ανθρωπολογική και την ζωολογική.
Το ανεξάρτητο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ιδρύθηκε το 1906. Εκείνη την εποχή στεγαζόταν στο ισόγειο ενός μικρού κτηρίου στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Σίνα, στο κέντρο της Αθήνας. Η κύρια έκθεσή του στεγαζόταν σε μια επιμήκη αίθουσα, ελάχιστα αρκετή για την παρουσίαση μιας γενικότερης γεωλογικής και παλαιοντολογικής συλλογής. Η πλειονότητα του υλικού ήταν αποθηκευμένη σε δύο δωμάτια στο υπόγειο ενός διπλανού κτηρίου που ανήκε στη Νομική Σχολή.
Το κτήριο αυτό δεν υπάρχει πια, και στη θέση του υπάρχει σήμερα οκήπος του διπλανού κτηρίου. Το 1981 το Μουσείο μεταφέρθηκε στη σημερινή του τοποθεσία, στα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης, εκτός του κέντρου των Αθηνών. Το Μουσείο στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. 

 

 

Newsletters

NewsLetters


Receive HTML?

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 805760
Έχουμε 63 επισκέπτες συνδεδεμένους