Τα απολιθώματα
Τα απολιθώματα μας δείχνουν ότι τα είδη συνεχώς ξέφευγαν από τον κορμό του «δέντρου της εξέλιξης» και εξελίσσονταν προς διάφορες, ασύνδετες μεταξύ τους, πορείες. Πολλά είδη που υπήρξαν συνήθως παράλληλα, κατέληξαν να προσαρμοστούν σε ποικίλους, διαφορετικούς τρόπους ζωής. 
Η ιδέα της ευθύγραμμης εξέλιξης είναι επίπλαστη/ τεχνητή, και βασίζεται στον τρόπο με τον οποίον συνήθως ασκείται η παλαιοντολογία: την ανίχνευση πίσω στον χρόνο ενός γένους του σήμερα. Αυτό οδηγεί κάποιους ανθρώπους στην πλάνη ότι το συγκεκριμένο γένος ήταν κατά κάποιον τρόπο ο στόχος της εξελικτικής πορείας αυτής της οικογένειας. Προβαίνοντας σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, παραβλέπονται τελείως τα άλλα κλαδιά του εξελικτικού δέντρου ή θάμνου.
Κάθε υπαρκτό σημερινό είδος διαθέτει ένα πλήθος εξαφανισμένων συγγενών, κάποιων περισσότερο, κάποιων λιγότερο συνδεόμενων με αυτό. Πολλές προσαρμογές εξαφανίστηκαν, αλλά και πολλές καινούριες αναπτύχθηκαν. Οι πιο φανταστικές και συχνά περίεργες προσαρμογές μας είναι γνωστές μόνον μέσω των απολιθωμάτων. Σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο μιας sabre-toothed μεγάλης γάτας, ούτε του μαλλιαρού μαμούθ, ούτε του τριδάχτυλου αλόγου. Από τα απομεινάρια των απολιθωμάτων τους μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έζησαν κάποτε στη Γη.
 

 

Newsletters

NewsLetters


Receive HTML?

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 805790
Έχουμε 120 επισκέπτες συνδεδεμένους